Esthetische microchirurgie


Maak een afspraak
Klinische toepassing

Enkele voorbeelden waarbij er parodontale microchirurgie wordt gebruikt zijn de volgende:

Bindweefselgreffe

Na tandextractie gaat er soms kostbaar bot en tandvlees verloren. Kampreservatie kan deze dimensionele veranderingen beperken. In essentie wordt onmiddellijk na het verwijderen van de tand kunstbot en een zg. ‘bindweefselgreffe’ aangebracht. Meestal kan na een helingsperiode van 4 tot 6 maanden een implantaat geplaatst worden. Ten opzichte van een traditionele benadering laat kampreservatie een minimaal invasieve behandeling toe. Dit blijkt voordelig zowel op vlak van patiëntbeleving als esthetiek.

Gingivectomie of klinische kroonverlenging

Tandvleeshypertrofie is een teveel aan tandvlees wat ervoor zorgt de tanden onvoldoende zichtbaar zijn en is het wenselijk dat een tandvleescorrectie of gingivectomie wordt uitgevoerd. Dit is een correctie van het tandvlees waarbij een strookje tandvlees wordt weggenomen.

Wanneer bij het lachen veel tandvlees zichtbaar is, vaak ‘gummy smile’ genoemd, kan dit omwille van esthetische redenen een probleem vormen. Bij dat probleem is het mogelijk om het tandvlees verloop te corrigeren.

Dezelfde behandeling kan eveneens worden uitgevoerd om een harmonisch tandvleesverloop te creëren vooraleer er nieuwe kronen of facetten worden geplaatst.

Wanneer een tand diep is afgebroken of een diepe cariës aanwezig is, kan het herstel door de tandarts worden bemoeilijkt. Door het tandvlees te corrigeren wordt het mogelijk voor de tandarts om toch een vulling of kroon te plaatsen.

Recessie

image

Een recessie van de gingivia wil zeggen wanneer het tandvlees teruggetrokken is en de tandwortels blootliggen. Omwille van o.a. esthetische klachten, moeilijkheden om te poetsen, verhoogde gevoeligheid en het voorkomen van wortelcariës enz, is een behandeling nodig of gewenst.

Een recessie wordt behandeld door het nemen van een stukje tandvlees ergens anders in de mond (bijvoorbeeld het gehemelte) en dit aan te brengen op de plaats van de recessie.

divider

Andere behandelingen

divider